Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Συνέντευξη του Δημήτρη Μπερτόλη στον εκδότη της εφημερίδας "ΑΠΟΨΗ" Ανδρέα Γλαβά.

Ο Δημ. Μπερτόλης είναι ένας άνθρωπος που ασχολείται με τη πολιτική από το 1990, είναι ιδρυτικό στέλεχος του συνδυασμού ΝΕΑ ΠΝΟΗ και έχει διατελέσει δύο τετραετίες δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του κ. Κασίμη και δύο χρόνια αντιδήμαρχος. Ως προσωπικότητα αποτελεί πολιτική σταθερότητα του συνδυασμού ΝΕΑ ΠΝΟΗ.

Θα ήθελα με την πολιτική σας εμπειρία να κρίνουμε τους συνδυασμούς που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα στον δήμο μας

Όσον αφορά την ΝΕΑ ΠΟΛΗ, πρώτα απ’ όλα να διορθώσω τους φίλους που αποτελούν τον πυρήνα του συνδυασμού, ότι δεν μιλάμε για ΝΕΑ ΠΟΛΗ αλλά για ΝΕΟ ΔΗΜΟ με δύο πόλεις. Παρ’ότι μας συνδέει μια χρόνια φιλία, δυστυχώς έχουν πέσει στην πολιτική παγίδα που πέσαμε και εμείς το 1998 με την ίδρυση των «ΕΝΕΡΓΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ». Τότε παρ’όλο που είχαμε παράγει έργο δεν μπορέσαμε να σχηματίσουμε διοίκηση και ασκήσουμε εξουσία, συνεπώς πιστεύω πως η ΝΕΑ ΠΟΛΗ θα έχει την ίδια τύχη.
Για τον νέο συνδυασμό που ακούγεται του Δημ. Μάρκου και του Αντώνη Τούντα, πλαισιωμένους από τους κ.κ. Αναγνωστόπουλο και Τυράκη, με ξενίζει το γεγονός ότι ο Αντώνης Τούντας έχει ασκήσει διοίκηση στο παρελθόν και αντιπολίτευση και τώρα στην πιο ακατάλληλη στιγμή μετασχηματίζει τον πολιτικό του χώρο και ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Πιστεύω ότι το σχήμα αυτό δεν είναι βιώσιμο και το θεωρώ ευκαιριακό.
Οσον αφορά για τον νυν Δήμαρχο Θανάση Τούντα και την συνεργασία του με τον Δημ. Κατσίκη πιστεύω ότι ο κ. Τούντας έκλεισε τον πολιτικό του κύκλο για τα Σπάτα, του κόστισε η διάσπαση των δύο αντιδημάρχων (οι οποίοι αποτελούν τον ιδρυτικό κορμό της ΝΕΑΣ ΠΟΛΗΣ) έτσι δεν νομίζω να έχει τα κατάλληλα συστατικά και αντοχές για την διεκδίκηση του νέου δήμου.
Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η πόλη της Αρτέμιδος δείχνει στην παρούσα πολιτική φάση μια τεράστια ωριμότητα και είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι από τους παράγοντες της πολιτικής ζωής και η συρρίκνωση γύρω από έναν πολιτικό φορέα δίνει και τις περισσότερες πιθανότητες για την προσεχή αναμέτρηση. Σε αντίθεση με το κουρασμένο πολιτικό σκηνικό των Σπάτων που παλινδρομεί στην προσπάθειά του να βρει μια νέα ταυτότητα. Τολμώ να λέω πως σήμερα τα Σπάτα βρίσκονται στην δική μας περίοδο του 2002 δηλαδή δημιουργία πολλών συνδυασμών με ταυτόχρονη διάσπαση των στελεχών διοίκησης.

Παρατηρούμε στα τελευταία δημοτικά συμβούλια αρκετούς δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους αντιδημάρχους της νυν δημοτικής αρχής να μην στηρίζουν κρίσιμες αποφάσεις του Δημάρχου. Τελικά το συστατικό για την επίτευξη της διοίκησης σε έναν συνδυασμό είναι η ομοψυχία και η ένωση ή προσωπική προβολή του εκάστοτε δημοτικού συμβούλου;

Όντως κ. Γλαβά παρατηρήσαμε στα τελευταία δημοτικά συμβούλια τους αντιδημάρχους να διαφοροποιούνται από τις επιλογές του Δημάρχου, η επιθυμία του εκάστοτε πολιτευτή και περισσότερο των επικεφαλής (αντιδημάρχων) να αναρριχηθούν στον δημαρχιακό θώκο αλλά και ο τρόπος διεκδίκησης δεν τους φέρνει κανένα αποτέλεσμα.
Μετά την ανακοίνωση του κ. Αλτιπαρμάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, λόγω του ασυμβίβαστου, αλλά και την διάλυση του συνδυασμού του, όλοι προσπαθούν να ενταχθούν σε άλλους πολιτικούς χώρους ή να διεκδικήσουν οι ίδιοι την εξουσία, πράγμα δύσκολο γιατί τους συνοδεύει μια πολιτική φθορά από την παρούσα δημοτική αρχή.

Το γεγονός ότι προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας συνδυασμός στο Δήμο Αρτέμιδος πιστεύετε ότι είναι θετικό ή αρνητικό;

Είναι γεγονός, τουλάχιστον προς το παρόν, πως στο Δήμο μας υπάρχει μόνο ένας συνδυασμός. Ως εκ τούτου πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αυτός ο συνδυασμός αποτελείται από αξιόλογους ανθρώπους (πολιτικές μονάδες) και από τις δύο πόλεις, από διάφορες κοινωνικές τάξεις και πολιτικούς χώρους, όπως καταλαβαίνετε αυτό από μόνο του δίνει στον συνδυασμό μας έναν δημοκρατικό χαρακτήρα και μας καθιστά έτοιμους να αντιμετωπίσουμε περισσότερους συνδυασμούς που τυχόν δημιουργηθούν στον Δήμο μας, πράγμα και που ευχόμαστε. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι την δημοκρατία στηρίζει η πολυφωνία.

Διαβάσαμε σε κάποιες εφημερίδες ότι ο συνδυασμός της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ φυλλορροεί και χάνει βασικά στελέχη του.

Στα δημοσιεύματα αυτά η απάντηση δίνεται από την μεγαλειώδης συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός την προηγούμενη Πέμπτη και θα ήταν αφελές να προσθέσω κάτι παραπάνω, εξάλλου όπως όλοι γνωρίζετε μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, όσοι παρευρέθησαν σε αυτήν την συγκέντρωση κατάλαβαν ότι η ενότητα, η ομοψυχία και η αγωνιστικότητα είναι τα βασικά γνωρίσματα της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ σήμερα.  

Πιστεύετε ότι όπως έχει δημιουργηθεί το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας τα «χρίσματα» των κομμάτων μπορούν να δώσουν ικανά ποσοστά έτσι ώστε να κερδίσει κάποιος της εκλογές;

«Χρίσματα» κ. Γλαβά δίνει μόνο ο πολίτης, ο οποίος πάντα σκεπτόμενος, θα ψηφίσει και θα δώσει με την εμπιστοσύνη του την δύναμη σε ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να διοικήσουν και όχι την κομματική ταμπέλα. Ας μην ξεχνάμε ότι από τις εκλογές του 1994 στην Αρτέμιδα ουδέποτε κέρδισε υποψήφιος με το χρίσμα κάποιου κόμματος. Καλό θα είναι λοιπόν όσοι θέλουν να διεκδικήσουν και να διοικήσουν αυτό το νέο Δήμο σκεφτόμενοι την εκλογική ιστορία των δύο πόλεων να μην μπουν κάτω από την ομπρέλα οποιουδήποτε κόμματος. 

Κύριε Μπερτόλη, αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ με την σειρά μου καλή δύναμη στον δύσκολο εκλογικό δρόμο μέχρι την 7η Νοεμβρίου θα ήθελα αν μπορείτε και αν δεν κρίνετε τολμηρό, να κάνετε μια πρόγνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κύριε Γλαβά θέλω να σας απαντήσω με αθλητικό ύφος, και να σας τονίσω ότι μια μεγάλη ομάδα σαν την δική μας, τον συνδυασμό της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ, με τα νέα στελέχη που προσθέτονται καθημερινά αλλά και την εμπειρία των παλαιοτέρων κατεβαίνουμε στο γήπεδο μόνο για την νίκη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου